marți, 9 iunie 2020

Utilitatea tehnologiei 5G



          Nouă nu ne trebuie telefonie 5G. “Ei” au nevoie de această generaţie de transmisii de date, 5G şi 6G şi de AI.

  

 

          Cu actuala generaţie 4G de telefonie ai nevoie de mai puţin de o secundă pentru a downloada o carte de pe internet, dar tot îţi trebuie câteva ore pentru a o citi. Viteza oferită de 4G îţi este suficientă pentru a viziona un film pe mobil sau laptop în timp real. La ce ai avea nevoie de o secundă pentru a downloada un film pe care îl vei viziona într-oră şi jumătate? Actuala generaţie de telefonie îţi permite accesul pe platformele de socializare, citirea şi trimiterea de emailuri, transferuri bancare online, şcoală online. În 10 august 2018 au fost mii de persoane care au făcut transmisii live simultan din Piaţa Victoriei, iar reţeaua 4G nu a avut probleme. Pentru ce ai avea nevoie de o generaţie superioară de telefonie?

 

          Pentru început trebuie precizat că tehnologia 5G este dependentă şi legată la internet cu ajutorul fibrei optice, aceeaşi care leagă şi tehnologia 4G. Cu toate că actuala tehnologie 4G acoperă peste 95 la sută din suprafaţa ţării, tot sunt “zone de umbră” unde nu este nici măcar semnal pentru comunicaţiile telefonice, nicidecum pentru internet. Introducerea generaţiei următoare nu vizează eliminarea zonelor unde semnalul este deficitar, ci se vor introduce doar în aglomerările urbane mari. Puterea de emisie a staţiilor de telefonie mobilă este reglementată prin lege, dar datorită spectrului mai larg de frecvenţe al generaţiei 5G acestea vor avea o putere de emisie mai mică. De exemplu, 100 Watti pe o frecvenţă însumaţi cu alţi 100 de Watti pe o altă frecvenţă nu înseamnă 200 de Watti putere de emisie, dar e mai mult decât 100 de Watti. Iar cu cât creşte numărul de frecvenţe cu atât trebuie să scadă puterea unitară de emisie pe frecvenţă. Acest fapt conduce la o densitate mult mai mare a reţelei de relee necesare pentru generatia 5G, conducând şi la o expunere individuală mai mare la poluarea electromagnetică pe care acestea o generează.


          Se pune întrebarea care este utilitatea unei generaţii superioare care aparent este inutilă? Să le luăm pe rând.

 

 

          1. Ni se spune că prin implementarea tehnologiei 5G vom avea o transmisie video de o calitate superioară. Nu cred că este un aspect veridic atât timp cât mai mult de jumătate din populaţie poartă ochelari (era să spun de cal). Aproape toate aplicaţiile din telefoanele mobile actuale sunt mult peste capacităţile noastre de procesare cognitivă, deci nu mai are sens să speculez despre aplicaţiile viitoare.


          2. Ni se spune că implementarea tenhnologiei 5G este un factor determinant pentru traficul auto inteligent şi pentru autovehiculele electrice. Îmi este greu să cred că cineva va cheltui miliarde de dolari pentru a economisi câteva minute în trafic. De economii nu poate fi vorba atât timp cât menţinerea în funcţiune a acestui sistem va consuma mai multă energie decât cea economisită. De aportul la conducerea automată nu cred că poate fi vorba atât timp cât autovehiculele electrice reprezintă mai puţin de un procent din cele care se află în trafic, iar o creştere a parcului auto electric necesită niste investiţii uriaşe în creearea de noi capacităţi de generare a curentului electric. Pur şi simplu, sistemul energetic mondial este la limită cu actualul consum de energie electrică, casnic şi industrial. Ca să vă faceţi o idee privind necesarul energetic al parcului auto mondial, mai mult de un sfert din consumul zilnic de petrol (care depăşeşte 200 milioane de barili de petrol) este alocat pentru consum prin benzină şi motorină. Nu mai spun nimic despre extinderea capacităţii de transport a energiei electrice, despre posibilităţile de stocare a energiei electrice, despre autonomia redusa a autovehiculelor electrice, despre resursele limitate de metale rare necesare pentru bateriile şi motoarele electrice de ultimă generatie. Toate aceste necesităţi energetice uriaşe vor putea fi acoperite doar când se vor pune în funcţiune primele 50 (cincizeci) de centrale energetice care vor funcţiona pe baza fuziunii nucleare a hidrogenului. Dar cum nu avem nici măcar un prototip al unei astfel de instalaţii, restul e gargară. La fel, şi utilitatea conducerii autonome asistată de Inteligenţa Artificială într-o ţară care nu are autostrăzi e tot gargară.


         3. Ni se spune că noua generaţie de transmisii de date va participa la realizarea de operaţii medicale complexe. Dar acestea au loc şi acum cu ajutorul fibrei optice şi oricum ele nu se vor face pe stradă cu mobilul în mână. Probabil în categoria operaţiilor complexe se încadrează şi citirea contoarelor de curent, gaz, apă potabilă, încălzire centralizată, …

 

          4. Posibilitatea de localizare într-o zonă cu mai multe relee 4G are o precizie de aproximativ 100 metri. Această precizie scade pe măsură ce numărul de relee scade şi creşte distanţa faţă de releele apropiate. În cazul conexiunii 5G această precizie este de aproximativ un metru reuşind identificarea posesorului mobilului chiar şi într-o mulţime de oameni. Nu vreau să speculez motivul pentru care ne este impusă distanţa socială de 2 metri între noi, dar se pare ca se încadrează în limita de precizie a localizării 5G. Ups! Mi-a scăpat porumbelul.

 

          5. O continuare evidentă a punctului precedent este faptul că odată cu generaţia 5G va fi posibilă asocierea între posesorul unui smartphone cu CNP-ul persoanei care îl deţine, cu caracteristicile antropometrice faciale unice fiecărui individ, cu COVIDPASS-ul şi cu vaccinul obligatoriu anti-COVID (şi cu toate vaccinurile obligatorii următoare), cu interceptarea microfonului şi a camerei video a telefonului, cu profilul de Facebook sau Twitter, cu fişa medicală şi termoscanarea individuală (inutilă de altfel), cu contul din bancă şi cu fişa fiscală personală, reuşindu-se supravegherea şi realizarea controlului total asupra fiecărui individ. Se va realiza astfel “creditul social” care este operaţional în China şi care se speră să stea la baza viitoarei societăţi fasciste mondiale care se doreste a fi instaurată de Noua Ordine Mondială. Cred că ficţiunea lui Orwell va fi depăşită de realitatea imediată. Aplicaţiile de urmărire a infectaţilor COVID sunt o dovadă că s-a depăşit faza de teorie a conspiraţiei şi că s-a trecut la măsurile de implementare a supravegherii totale în “beneficiul binelui general”. Cine administrează acest “bine general” este o altă poveste. La fel şi utilitatea măştilor de protecţie care împiedică recunoaşterea facială.
În lipsa unor studii care se dovedească slăbirea imunităţii în cazul poluării electromagnetice generate de tehnologia 5G, a efectelor asupra mediului înconjurător şi a ecosistemelor, a nivelurilor de emisie admisibile în V/m şi W/mp pe benzi de frecvenţă, singura legătură între COVID şi 5G este viteza cu care se implementează. Deci staţi liniştiţi, 5G nu cauzează COVID, ci COVID grăbeşte implementarea 5G.

 

          6. O altă posibilitate care se preconizează este conectarea la internet a fiecărei persoane la nivel cognitiv. Aceasta poate fi făcută doar prin intermediul AI (Inteligenţei Artificiale). Interfaţa cu care se va realiza această conexiune este mai mult decât un port USB şi va necesita un transfer uriaş de date de la fiecare persoană prin intermediul internetului către o destinaţie necunoscută. Modalitatea în care AI va interfera cu activităţile noastre zilnice este încă în domeniul dezbaterilor etice, psihologice, filosofice, juridice şi constituţionale, dar atât timp cât ea nu este transparentă este cel puţin discutabilă.

 

          7. Reţeaua de sateliţi pentru comunicaţii 6G pe care o lansează Elon Musk împreună cu reţeaua terestră 5G şi cu conectarea individuală la AI (Inteligenţă Artificială) poate fi suportul pentru Skynet. Sunt convins că veţi spune că m-am uitat prea mult la seria Terminator, dar vă asigur că nu veţi mai fi în siguranţă nicăieri în momentul în care AI îşi va revendica dreptul la conştiinţă.

 

          Am adăugat câteva poze găsite pe internet cu construcţii de relee 5G care imită brazi, palmieri şi cactuşi, precum şi ipostaze surprinse la montaj sau service.


           Link-ul de mai jos încearcă să justifice integrarea în peisaj a antenelor 5G sub forma unor pomi.

Doru Apostol
9 Iunie 2020