vineri, 17 octombrie 2014

Găina de aur face ouă de aur doar în cuib de aur



            Sau cum spune un proverb: “La pomul lăudat să te duci cu sacul spart”. Aşa a fost şi întâlnirea mea cu candidatul la prezidenţiale de pe poziţia numărul 5. O mare dezamăgire. Nici măcar de nota 5.
            Deşi i-am prezentat o declaraţie (care i-a fost transmisă anterior) cu privire la poziţionarea dânsului faţă de exploatarea gazelor de şist şi a tratatului TTIP şi CETA pe care a lăsat să se înţeleagă că o va semna la Sibiu de faţă cu membrii locali ai Partidului Ecologist, acesta s-a răzgândit pe motivul că o va semna cu altă ocazie, când vor fi mai multe ONG-uri şi televiziuni de faţă. Probabil că vor fi de faţă cei de la CNN, BBC, HBO. Îmi cer scuze dacă nu mi-au venit în minte nume mai mari de trusturi media. N-am înţeles unde va fi “cuibul de aur”, unde se va semna această declaraţie. Mă gândesc dacă avem în ţară vreo construcţie pe mărimea dânsului, această “găina de aur” a ecologiei româneşti, Sibiul fiind prea mic pentru ambiţiile sale. Iar semnarea acestei declaraţii, va fi “oul de aur” în lupta împotriva exploatării gazelor de şist. Parcă îi văd pe toţi lobby-ştii murind de ciudă, renunţând la acest Eldorado al gazelor de şist şi plecând cu frică din ţară. Parcă îi văd pe pungeşteni prosternându-se în faţa acestei declaraţii mai ceva ca în faţa moaştelor.


            Am asistat şi la un interviu pe care l-a înregistrat în Piaţa Mică, unde a făcut şi câteva poze cu bannerul zburător. TVA de 0% pentru unii – atât am înţeles, împreună cu alte promisiuni electorale, pe care nu ştiu cum să le încadrez. Abordarea ecologică la care mă aşteptam a fost ignorată. Gazele de şist şi fracturarea hidraulică, exploatările cu cianuri, defrişarea pădurilor cu implicaţii majore în inundaţii, cultivarea organismelor modificate genetic, managementul deşeurilor industriale şi casnice, reducerea utilizării combustibililor fosili şi încurajarea alternativelor energetice regenerabile nu se regăsesc într-o tematică ecologistă?



              De pe internet am aflat că susţine organizarea unui referendum cu privire la exploatarea gazelor de şist. O capcană inteligentă ţinând cont de faptul că este o temă fierbinte pentru toţi politicienii. Dar de ce este o capcană? Pentru că lobby-ul mediatic şi la nivel legislativ este foarte puternic pentru exploatarea gazelor de şist, iar părerile specialiştilor şi ale activiştilor de mediu sunt ignorate. Astfel, există pericolul ca din neştiinţă sau ignoranţă, populaţia să fie de acord cu exploatarea gazelor de şist, sub pretextul independenţei energetice sau al redevenţelor.
            În interviul pe care l-a acordat celor de la Gândul.info din 14 octombrie 2014 a declarat că a urmat niste cursuri de securitate în afara ţării, unde l-a avut ca profesor pe Joe Biden. Era să intru în fibrilaţie când l-am auzit. Pentru cine nu ştie, vicepreşedintele american (cunoscut ca un mare susţinător al gazelor de sist) l-a numit pe fiul său Robert Hunter Biden la conducerea companiei de petrol şi gaze ucrainiene Burisma. Şi asta în timp ce nouă ne ţinea lecţii de democraţie şi transparenţă. Sper că nu se urmăreşte transformarea României într-un teatru de război similar cu cel din Ucraina.
            Candidatul la preşedinţie ecologist este un traseist politic, acesta trecând pe rând pe la PRM, PD, PD-L, fiind şi deputat din partea Diasporei. Nici nu ştiu cum să-l cataloghez – “minune dumnezeiască” sau “mare brânză”.
            În diaspora românească intră românii aflaţi în afara graniţelor României, aceştia putând avea diverse etnii la origine: saşi, maghiari, ţigani, şvabi etc. Când mă gândesc la naţionalităţi, îmi vin în minte câteva situaţii cu iz comic.
            Prima ar fi un banc de dinainte de ’89.
“La un miting, Ceauşescu se opreşte în faţa unui copil şi îl intreabă:
- Cum te cheamă pui de dac?
- Attila.”
            Cum ar răspunde “catindatul”?
            A doua situaţie comică este modalitatea în care unii conaţionali îşi numesc copiii. Imaginaţia nu are limite: Mercedesa, Semafor, Superman, Dick, Păsărica s.a. Ca şi când s-ar fi epuizat numele româneşti. Primim un mic ajutor de pe site-urile www.apropotv.ro  şi www.dailycotcodac.ro cu o nominalizare de nota 10.
            Asocierea unui nume de origine anglo-saxonă cu unul de origine dacă mi se pare genială. Cred că anglo-saxonii şi dacii au origine comună. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu etimologia, voi enumera câteva cuvinte de origine dacă: barză, brânză, mazăre, 3,14zdă, pupăză, stejar, zgardă, zimbru.
            Întrebare la Radio Erevan: “Ştiţi care e diferenţa dintre americani şi români?”
            Răspuns: “Americanii au zgârie-nori, iar noi avem zgârie-brânză.” Incomensurabil.
            Dar să revin la lucruri serioase. Nu am văzut nici o poziţie a candidatului vis-à-vis de mult trâmbiţata regionalizare şi federalizare a teritoriului. Bănuiesc că nu pune în discuţie articolul 1 şi 3 din Constituţie. Toate minorităţile naţionale sunt binevenite în cadrul unui “stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, al cărui “teritoriu este inalienabil”.
            Am cunoscut oameni care au avut de-a face cu Partidul Ecologist şi pentru care am o mare admiraţie: Radu Moraru, Dumitru Bădrăgan, Constantin Pâslaru, Ştefan Nartea. Cu aceştia şi cu multi alţii, am avut diverse colaborări pe teme de protecţia mediului şi ecologie.
            Îmi pare rău să o spun, dar acest candidat nu se ridică la valoarea celor enumeraţi. Este doar un candidat la prezidenţiale, scos precum iepurele din joben într-un spectacol de circ. Nu simt că are vreo înclinare spre ecologie şi protecţia mediului.



            M-am despărţit de candidatul ecologist cu un gust amar, cu sentimentul că se încearcă încă o dată manipularea şi discreditarea mişcărilor de stradă, a preocupărilor oneste pentru protecţia mediului şi a viitorului nostru, a iniţiativelor civice de responsabilizare a populaţiei şi a clasei politice.

            STOP FRACKING & RESPECT EARTH


Doru Apostol