vineri, 17 octombrie 2014

Găina de aur face ouă de aur doar în cuib de aur



            Sau cum spune un proverb: “La pomul lăudat să te duci cu sacul spart”. Aşa a fost şi întâlnirea mea cu candidatul la prezidenţiale de pe poziţia numărul 5. O mare dezamăgire. Nici măcar de nota 5.
            Deşi i-am prezentat o declaraţie (care i-a fost transmisă anterior) cu privire la poziţionarea dânsului faţă de exploatarea gazelor de şist şi a tratatului TTIP şi CETA pe care a lăsat să se înţeleagă că o va semna la Sibiu de faţă cu membrii locali ai Partidului Ecologist, acesta s-a răzgândit pe motivul că o va semna cu altă ocazie, când vor fi mai multe ONG-uri şi televiziuni de faţă. Probabil că vor fi de faţă cei de la CNN, BBC, HBO. Îmi cer scuze dacă nu mi-au venit în minte nume mai mari de trusturi media. N-am înţeles unde va fi “cuibul de aur”, unde se va semna această declaraţie. Mă gândesc dacă avem în ţară vreo construcţie pe mărimea dânsului, această “găina de aur” a ecologiei româneşti, Sibiul fiind prea mic pentru ambiţiile sale. Iar semnarea acestei declaraţii, va fi “oul de aur” în lupta împotriva exploatării gazelor de şist. Parcă îi văd pe toţi lobby-ştii murind de ciudă, renunţând la acest Eldorado al gazelor de şist şi plecând cu frică din ţară. Parcă îi văd pe pungeşteni prosternându-se în faţa acestei declaraţii mai ceva ca în faţa moaştelor.


            Am asistat şi la un interviu pe care l-a înregistrat în Piaţa Mică, unde a făcut şi câteva poze cu bannerul zburător. TVA de 0% pentru unii – atât am înţeles, împreună cu alte promisiuni electorale, pe care nu ştiu cum să le încadrez. Abordarea ecologică la care mă aşteptam a fost ignorată. Gazele de şist şi fracturarea hidraulică, exploatările cu cianuri, defrişarea pădurilor cu implicaţii majore în inundaţii, cultivarea organismelor modificate genetic, managementul deşeurilor industriale şi casnice, reducerea utilizării combustibililor fosili şi încurajarea alternativelor energetice regenerabile nu se regăsesc într-o tematică ecologistă?



              De pe internet am aflat că susţine organizarea unui referendum cu privire la exploatarea gazelor de şist. O capcană inteligentă ţinând cont de faptul că este o temă fierbinte pentru toţi politicienii. Dar de ce este o capcană? Pentru că lobby-ul mediatic şi la nivel legislativ este foarte puternic pentru exploatarea gazelor de şist, iar părerile specialiştilor şi ale activiştilor de mediu sunt ignorate. Astfel, există pericolul ca din neştiinţă sau ignoranţă, populaţia să fie de acord cu exploatarea gazelor de şist, sub pretextul independenţei energetice sau al redevenţelor.
            În interviul pe care l-a acordat celor de la Gândul.info din 14 octombrie 2014 a declarat că a urmat niste cursuri de securitate în afara ţării, unde l-a avut ca profesor pe Joe Biden. Era să intru în fibrilaţie când l-am auzit. Pentru cine nu ştie, vicepreşedintele american (cunoscut ca un mare susţinător al gazelor de sist) l-a numit pe fiul său Robert Hunter Biden la conducerea companiei de petrol şi gaze ucrainiene Burisma. Şi asta în timp ce nouă ne ţinea lecţii de democraţie şi transparenţă. Sper că nu se urmăreşte transformarea României într-un teatru de război similar cu cel din Ucraina.
            Candidatul la preşedinţie ecologist este un traseist politic, acesta trecând pe rând pe la PRM, PD, PD-L, fiind şi deputat din partea Diasporei. Nici nu ştiu cum să-l cataloghez – “minune dumnezeiască” sau “mare brânză”.
            În diaspora românească intră românii aflaţi în afara graniţelor României, aceştia putând avea diverse etnii la origine: saşi, maghiari, ţigani, şvabi etc. Când mă gândesc la naţionalităţi, îmi vin în minte câteva situaţii cu iz comic.
            Prima ar fi un banc de dinainte de ’89.
“La un miting, Ceauşescu se opreşte în faţa unui copil şi îl intreabă:
- Cum te cheamă pui de dac?
- Attila.”
            Cum ar răspunde “catindatul”?
            A doua situaţie comică este modalitatea în care unii conaţionali îşi numesc copiii. Imaginaţia nu are limite: Mercedesa, Semafor, Superman, Dick, Păsărica s.a. Ca şi când s-ar fi epuizat numele româneşti. Primim un mic ajutor de pe site-urile www.apropotv.ro  şi www.dailycotcodac.ro cu o nominalizare de nota 10.
            Asocierea unui nume de origine anglo-saxonă cu unul de origine dacă mi se pare genială. Cred că anglo-saxonii şi dacii au origine comună. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu etimologia, voi enumera câteva cuvinte de origine dacă: barză, brânză, mazăre, 3,14zdă, pupăză, stejar, zgardă, zimbru.
            Întrebare la Radio Erevan: “Ştiţi care e diferenţa dintre americani şi români?”
            Răspuns: “Americanii au zgârie-nori, iar noi avem zgârie-brânză.” Incomensurabil.
            Dar să revin la lucruri serioase. Nu am văzut nici o poziţie a candidatului vis-à-vis de mult trâmbiţata regionalizare şi federalizare a teritoriului. Bănuiesc că nu pune în discuţie articolul 1 şi 3 din Constituţie. Toate minorităţile naţionale sunt binevenite în cadrul unui “stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, al cărui “teritoriu este inalienabil”.
            Am cunoscut oameni care au avut de-a face cu Partidul Ecologist şi pentru care am o mare admiraţie: Radu Moraru, Dumitru Bădrăgan, Constantin Pâslaru, Ştefan Nartea. Cu aceştia şi cu multi alţii, am avut diverse colaborări pe teme de protecţia mediului şi ecologie.
            Îmi pare rău să o spun, dar acest candidat nu se ridică la valoarea celor enumeraţi. Este doar un candidat la prezidenţiale, scos precum iepurele din joben într-un spectacol de circ. Nu simt că are vreo înclinare spre ecologie şi protecţia mediului.



            M-am despărţit de candidatul ecologist cu un gust amar, cu sentimentul că se încearcă încă o dată manipularea şi discreditarea mişcărilor de stradă, a preocupărilor oneste pentru protecţia mediului şi a viitorului nostru, a iniţiativelor civice de responsabilizare a populaţiei şi a clasei politice.

            STOP FRACKING & RESPECT EARTH


Doru Apostol

luni, 15 septembrie 2014

Protestul lui Alexandru Popescu

Care este scopul unui protest?

            Ideea protestelor din toamna lui 2013 era să ieşi în stradă dacă nu-ţi convine clasa politică, mineritul cu cianuri, gazele de şist, despăduririle şi inundaţiile datorate acestora, starea actuală a educaţiei şi a sistemului de sănătate şi multe alte teme. Protestul este una din puţinele forme de manifestare a opiniei publice faţă de acţiunile politicienilor. Aceste proteste din Sibiu, ca şi în toată ţara, au fost vizate de toată clasa politică pentru acapararea şi anihilarea lor. Nu am văzut prea mulţi politicieni care să pună interesul naţional mai presus de orice.
            Faptul că suntem puţini cei care ieşim la proteste nu mă deranjează. Eu nu sunt angajat politic în nici o formaţiune politică şi îmi permit să ies la proteste. Nu mă interesează ce fac ceilalţi, pentru că nu mă raportez la ei. Eu nu am orgolii şi nici interese de vreun fel care să mă scoată la proteste. Fiecare e liber să facă ce vrea. Îi convine actuala clasa politică? E alegerea lui. Îi convine să fie slugă la corporatişti? E alegerea lui. Vrea să emigreze? E alegerea lui. Nu mă interesează ce frustrări are pentru că eu nu sunt un etalon pentru nimeni şi ca atare nu am dreptul să-l judec. Tot ce am făcut şi ce fac se încadrează în limitele bunului simţ şi ale legalităţii. Nu am aşteptări de la oameni care nu au aşteptări de la propria persoană şi care nu au o gândire cel puţin tridimensională. Pentru mulţi şi gândirea în plan este prea mult, astfel că ei gândesc doar punctual de-a lungul unei linii: avans şi lichidare. Ieşirea la proteste nu se face cu “mici şi bere” sau cu “oblăduirea” partidului sau şefului care să-mi asigure un loc călduţ. Pentru unii, activismul e o meserie din care se câştigă bine, se primesc chiar şi sponsorizări cu dedicaţie dacă nu se ating subiectele sensibile. Sunt sute de ONG-uri şi asociaţii în toată ţara, care au ca scop apărarea drepturilor omului sau ale animalelor, salvarea pădurilor, educaţia şi sănătatea, dar care nu au nici un fel de activitate, deşi li s-au virat sume importante de la bugetele locale sau centrale.
            Dacă te interesează că “nişte ţărani” au luat bătaie la Pungeşti - ieşi la protest. Dacă vrei să ai parte de un mediu curat şi sănătos, fără gaze de şist, fără cianuri, fără despăduriri – ieşi la protest. Dacă vrei ca politicienii să ţină cont de părerea ta – ieşi la protest. Dacă nu vrei să fii expropriat – ieşi la protest. Dacă vrei să ai parte de educaţie şi de sănătate – ieşi la protest. Dacă te interesează viitorul copiilor tăi – ieşi la protest. Oricine e binevenit la proteste, indiferent cine le organizează. Nu contează că sunt duminica sau marţea, dimineaţa sau după-masa, în prima zi din lună sau în ultima. Important este să ai o opinie pe care să o faci cunoscută. Dacă nu, stai acasă şi nu te mai lamenta. Nu mă interesează frustrările tale.
            La începutul lunii septembrie a fost un festival la Puieşti, numit ManiFest. În perioada 6-8 septembrie s-au organizat seminarii şi discuţii cu activişti (din ţară şi străinătate) şi săteni la care au participat peste 1.000 de persoane, concerte de muzică la care au participat multe trupe de muzică din ţară şi străinătate, o piesă de teatru (cu tematică “de sezon”). Cum a fost? Foarte frumos. Eu am fost şi mi-a părut rău că a durat doar 3 zile. E un etalon pentru următoarele festivaluri care se vor organiza. Poate că altele vor dura mai multe zile, poate că vor fi mai mulţi participanţi, mai multe trupe care să concerteze, poate se vor mediatiza mai bine în presă şi în cadrul televiziunilor. Important este că s-a reuşit organizarea unui festival, cu resurse reduse, cu mulţi voluntari, cu multă pasiune şi dedicaţie. Eu le mulţumesc organizatorilor pentru acest festival.
            Vin alegerile prezidenţiale. “Eu cu cine votez?” spunea cetăţeanul turmentat din “O scrisoare pierdută” a lui I.L.Caragiale. Chiar aşa. Eu cu cine votez? Tu cu cine votezi? Ai văzut vreun prezidenţiabil să spună ceva despre interesul naţional? Ai văzut vreun candidat la fotoliul de la Cotroceni care să nu facă lobby pentru companiile multinaţionale care ne exploatează resursele minerale şi energetice? Şi culmea, foarte multe dintre aceste companii multinaţionale angajează oamenii doar cu salariul minim pe economie, beneficiază de diverse subvenţii şi facilităţi fiscale, realizează profituri foarte mici în România, dacă nu merg chiar cu pierderi de milioane sau zeci de milioane de euro, în timp ce îşi externalizează profiturile în entităţi offshore. De fapt, noi votăm companiile multinaţionale?
            De fapt, nu contează ce votăm. În 2012, USL a câştigat alegerile parlamentare. S-a ajuns atunci la aproape 600 de parlamentari. Cu toate acestea, în primăvara lui 2014 s-a desfiinţat USL. Normal era să se organizeze alegeri anticipate. Dar nu mai este nevoie de aşa ceva dacă printr-o ordonanţă este permisă migrarea către orice partid.
            Începe şcoala. Încep studiile universitare şi cei care nu şi-au luat examenul de bacalaureat. Ce mai contează dacă nu-ţi iei un examen? Partidul te susţine, dacă-l susţii şi tu. E ca şi cum nu ar mai conta dacă îţi iei examenul pentru permisul de conducere. Important e să conduci. Nici nu mai contează dacă asta e o infracţiune. Probabil, la următorul tur de scrutin prezindenţial, va fi suficient doar să ceri o diplomă universitară fără a mai urma vreun curs sau să mai susţii vreun examen. Doctoratul va fi doar un joc de gleznă şi nici nu va mai fi nevoie să plagiezi. Ups! S-a simţit cineva deranjat? Protestează cineva?
            Alexandru Popescu a plecat pe jos până la Bruxelles să ducă mesajul românilor care nu-şi doresc minerit cu cianuri şi gaze de şist. E forma lui de protest. Tu ce faci?

Doru Apostol


sâmbătă, 13 septembrie 2014

Fracking Fluid Bucket Challenge - English



Fracking Fluid Bucket Challenge



Hello.

My name is Doru Apostol.

Ice Bucket Challenge is a global movement that seeks to draw attention to a disease with predictable ending that has no treatment yet. The onset and evolution of many diseases depends very much on the environment with all its components: water, air, soil, plant and animal source foods. 

Therefore, I will present you my version: the Fracking Fluid Bucket

I will donate 100 lei to Alexander Popescu, whom I support in his approach to take to Brussels a message to ban hydraulic fracturing and cyanide mining, and I will feel honoured if he pours a bucket of water and ice over my head.

My nominees for this challenge are:

- the Romanian Prime Minister - Victor Viorel Ponta;

- the Polish Prime Minister - Donald Tusk;

- the British Prime Minister - David Cameron.

All three are known to support the shale gas exploration through the controversial hydraulic fracturing technology despite the scientific evidence and the growing opposition of the population. Not having the means to personally obtain the fracturing fluid because of the trade secret, I will use only water and ice. Due to their political and social position, I am sure that they will be able to obtain the fracturing fluid to respond to my challenge. 

My requests are to not fracture our environment, health and people and to not turn us into another Ukraine, to the satisfaction of the corporates’ thirst for profit and shale gas.



STOP FRACKING & RESPECT EARTH



Fracking Fluid Bucket Challenge - română



Fracking Fluid Bucket Challenge



Bună ziua.

Numele meu este Doru Apostol.

Ice Bucket Challenge este o mişcare globală care încearcă să atragă atenţia asupra unei boli cu final previzibil care nu are tratament încă. În declanşarea şi evoluţia a foarte multor boli un rol definitoriu îl are mediul prin componentele sale: apă, aer, sol, alimente vegetale şi animale.

De aceea, eu vă prezint varianta mea: Fracking Fluid Bucket

Eu voi dona 100 de lei lui Alexandru Popescu, pe care îl susţin în demersul său de a face cunoscut mesajul de interzicere a fracturarii hidraulice şi a mineritului cu cianuri la Bruxelles şi mă voi simţi onorat ca el să-mi toarne găleata cu apă şi gheaţă în cap.

Nominalizările mele pentru această provocare sunt:

- premierul României – Victor Viorel Ponta;

- premierul Poloniei – Donald Tusk;

- premierul Marii Britanii – David Cameron.

Toţi trei sunt cunoscuţi pentru susţinerea pe care o acordă exploatării gazelor de şist prin controversata tehnologie a fracturării hidraulice, în ciuda dovezilor ştiinţifice şi a opoziţiei crescânde a populaţiei. Neavând cum să-mi procur personal lichidul de fracturare datorită secretului comercial, eu voi folosi doar apă şi gheaţă. Datorită poziţiei lor politice şi sociale, sunt sigur că ei îşi vor putea procura lichidul de fracturare ca să răspundă provocării mele.

Solicitările mele sunt: să nu ne fractureze mediul, sănătatea şi popoarele şi să nu ne transforme în alte Ucraine, spre satisfacţia corporatiştilor însetaţi de profit şi gaze de şist.



STOP FRACKING & RESPECT EARTH






marți, 22 iulie 2014

Landslides in Colorado – a Consequence of Hydraulic Fracturing


            On May 25, 2014 at 23:43:45 UTC, according to the American Geological Institute website[1]a 2.8 Richter earthquake took place at a location with GPS coordinates 39.165 ° N 107.848 ° W. The earthquake was associated with the landslide that occurred near the town of Collbran, Colorado. The result of the landslide was filmed from a police helicopter and posted on Youtube[2]: 5/27/2014 - Helicopter view of Colorado 4 MILE LONG @ Fracking Operation.

            1. I have attached four pictures (printscreen) with the official information and details about
this earthquake, taken from the above mentioned website. One can observe the position of the epicenter on each picture.

Image 1 - satellite view[3].

Image 2 - location on the USA map[4].

Image 3 - location on the map of the USA with neighboring[5].
 

Image 4 - distances to the neighboring cities[6].
 

            2. In the video on Youtube[2]which lasts 12 minutes and 6 seconds we can observe the landslide, the extent of the incident and many other details that will be discussed in the following pages. I made ​​3 files (printscreen) of this movie on Youtube with a drilling rig damaged by the landslide from different angles, three images with the top of the landslide (which resembles more with a collapse of the ground surface) and 2 pictures of a cluster of trees remaining upright (which strengthens the hypothesis of a collapse at the top).

Image 5 - The platform damaged by the landslide  - 0'13''.
 
Image 6 - The platform damaged by the landslide - 4'56''.

Image 7 - The platform damaged by the landslide -11'51''.

Image 8 - Collapse of the ground surface - the first part of the landslide - 2'51''.

Image 9 - Collapse of the ground surface - the first part of the landslide - 8'15''.

Image 10 - Collapse of the ground surface - the first part of the landslide- 8'37''.

Image 11 - Cluster of trees left upright after the collapse of the ground surface - 2'56''.

Image 12 - Cluster of trees left upright after the collapse of the ground surface - 8'21''.

            3. Using Google Earth and carefully watching the movie on Youtube, I made ​​a profile of the landslide (Figure 13 - color pink). To frame it in the area, I selected a representative perimeter (Figure 14), showing the nearest town, the lake and the Vega dam and area where the landslide occurred. I set the boundaries of the perimeter through GPS coordinates shown in Table 1, with the sides of the rectangle of 26.6 km and 16.6 km and an area of ​​441.56 km2.
            After a thorough observation of the area I  identified 108 drilling rigs listed in Table 2 with GPS coordinates, where we can see the equipment and various activities typical to drilling and high-volume hydraulic fracturing. Thus, there are drilling rigs erected on 50, 78 and 96 platforms, fracturing operations on the platform 57, and the platform 108 (Figure 15) is the one affected by the landslide (which is seen in the film). Figure 16 represents an approximated longitudinal profile of the landslide.

Table 1- with the GPS coordinates for identifying the perimeter chosen for observation and analysis and the platform damaged by the landslide.
Objective
Latitude
Longitude
Height
Upper left corner
39°18'10.00" N
108°0'50.00" W
2,477 m
Bottom left corner
39°9'10.00" N
108°0'50.00" W
2,119 m
Upper right corner
39°18'10.00" N
107°42'20.00" W
2,377 m
Bottom right corner
39°9'10.00" N
107°42'20.00" W
3,043 m
Platform affected by the landslide = 108
39°12'1.95" N
107°51'28.32" W
2,286 m


Table 2 - with the GPS coordinates for identifying the platforms in the analyzed perimeter.
Objective
Latitude
Longitude
Height
Platform 1
39°16'45.23" N
107°57'9.19" W
2,102 m
Platform 2
39°15'26.27'' N
107°57'33.19'' W
1,943 m
Platform 3
39°15'37.88'' N
107°57'47.77'' W
1,963 m
Platform 4
39°12'15.29'' N
107°55'51.47'' W
2,035 m
Platform 5
39°11'43.26'' N
107°55'5.63'' W
2,079 m
Platform 6
39°11'32.37'' N
107°54'39.16'' W
2,101 m
Platform 7
39°11'26.04'' N
107°54'11.96'' W
2,143 m
Platform 8
39°11'28.98'' N
107°55'49.36'' W
2,080 m
Platform 9
39°11'15.09'' N
107°55'40.36'' W
2,102 m
Platform 10
39°11'58.22'' N
107°54'32.23'' W
2,114 m
Platform 11
39°12'8.19'' N
107°54'45.41'' W
2,086 m
Platform 12
39°12'21.95'' N
107°55'2.58'' W
2,68 m
Platform 13
39°12'22.44'' N
107°54'27.76'' W
2,109 m
Platform 14
39°12'28.01'' N
107°53'40.90'' W
2,176 m
Platform 15
39°12'37.64'' N
107°53'55.62'' W
2,159 m
Platform 16
39°13'14.54'' N
107°53'25.45'' W
2,120 m
Platform 17
39°13'56.13'' N
107°53'14.90'' W
2,069 m
Platform 18
39°14'9.69'' N
107°54'33.69'' W
2,058 m
Platform 19
39°14'30.07'' N
107°54'58.69'' W
2,088 m
Platform 20
39°15'34.29'' N
107°56'6.46'' W
1,943 m
Platform 21
39°15'55.42'' N
107°53'59.64'' W
2,035 m
Platform 22
39°16'19.34'' N
107°53'16.77'' W
2,071 m
Platform 23
39°16'33.18'' N
107°53'0.71'' W
2,101 m
Platform 24
39°18'10.15'' N
107°51'4.16'' W
2,339 m
Platform 25
39°17'42.12'' N
107°50'41.70'' W
2,334 m
Platform 26
39°17'21.28'' N
107°50'46.75'' W
2,257 m
Platform 27
39°17'14.09'' N
107°51'8.55'' W
2,314 m
Platform 28
39°16'53.16'' N
107°51'13.66'' W
2,224 m
Platform 29
39°16'11.56'' N
107°52'40.76'' W
2,103 m
Platform 30
39°16'22.94'' N
107°51'20.18'' W
2,157 m
Platform 31
39°16'51.53'' N
107°50'46.40'' W
2,211 m
Platform 32
39°16'53.50'' N
107°50'46.31'' W
2,219 m
Platform 33
39°16'54.88'' N
107°50'42.07'' W
2,223 m
Platform 34
39°17'36.25'' N
107°50'13.19'' W
2,352 m
Platform 35
39°17'14.24'' N
107°50'3.64'' W
2,316 m
Platform 36
39°17'22.59'' N
107°49'44.16'' W
2,376 m
Platform 37
39°16'29.65'' N
107°50'46.66'' W
2,220 m
Platform 38
39°16'25.84'' N
107°50'5.67'' W
2,218 m
Platform 39
39°15'49.82'' N
107°50'56.00'' W
2,201 m
Platform 40
39°15'27.62'' N
107°52'11.99'' W
2,133 m
Platform 41
39°15'11.01'' N
107°58'1.90'' W
1,932 m
Platform 42
39°12'31.52'' N
108°0'14.26'' W
1,873 m
Platform 43
39°10'43.52'' N
107°58'5.93'' W
2,146 m
Platform 44
39°11'2.84'' N
107°58'6.19'' W
2,111 m
Platform 45
39°13'23.99'' N
107°59'10.51'' W
1,873 m
Platform 46
39°13'28.77'' N
107°58'37.63'' W
1,887 m
Platform 47
39°12'50.64'' N
107°58'33.09'' W
1,937 m
Platform 48
39°11'4.75'' N
107°53'13.70'' W
2,256 m
Platform 49
39°12'39.62'' N
107°52'26.13'' W
2,195 m
Platform 50 - drilling rig
39°12'16.67'' N
107°51'46.10'' W
2,241 m
Platform 51
39°13'51.90'' N
107°50'23.76'' W
2,354 m
Platform 52
39°14'31.22'' N
107°50'43.79'' W
2,286 m
Platform 53
39°15'53.37'' N
107°49'55.34'' W
2,177 m
Platform 54
39°16'29.90'' N
107°49'4.23'' W
2,191 m
Platform 55
39°16'33.99'' N
107°49'25.73'' W
2,188 m
Platform 56
39°16'46.00'' N
107°49'2.29'' W
2,266 m
Platform 57 - fracking operations
39°15'28.14'' N
107°48'50.86'' W
2,239 m
Platform 58
39°16'7.96'' N
107°49'28.13'' W
2,144 m
Platform 59
39°14'54.06'' N
107°48'31.58'' W
2,333 m
Platform 60
39°13'5.60'' N
107°46'39.78'' W
2,454 m
Platform 61
39°12'24.74'' N
107°46'2.46'' W
2,497 m
Platform 62
39°12'4.56'' N
107°45'12.20'' W
2,530 m
Platform 63
39°12'20.01'' N
107°45'17.80'' W
2,521 m
Platform 64
39°13'3.59'' N
107°45'57.99'' W
2,484 m
Platform 65
39°13'18.99'' N
107°45'55.88'' W
2,484 m
Platform 66
39°13'46.24'' N
107°45'0.28'' W
2,406 m
Platform 67
39°13'53.76'' N
107°45'38.92'' W
2,489 m
Platform 68
39°14'1.58'' N
107°45'55.74'' W
2,503 m
Platform 69
39°13'50.47'' N
107°44'24.31'' W
2,467 m
Platform 70
39°14'9.21'' N
107°44'54.91'' W
2,360 m
Platform 71
39°14'21.59'' N
107°44'28.37'' W
2,422 m
Platform 72
39°14'37.40'' N
107°45'17.33'' W
2,419 m
Platform 73
39°14'31.08'' N
107°44'4.25'' W
2,360 m
Platform 74
39°14'47.30'' N
107°44'36.73'' W
2,326 m
Platform 75
39°14'49.97'' N
107°44'51.85'' W
2,312 m
Platform 76
39°14'50.49'' N
107°44'59.77'' W
2,336 m
Platform 77
39°15'37.92'' N
107°45'55.87'' W
2,328 m
Platform 78 - drilling rig
39°15'37.48'' N
107°45'30.69'' W
2,289 m
Platform 79
39°15'35.48'' N
107°44'59.42'' W
2,343 m
Platform 80
39°15'30.63'' N
107°44'20.49'' W
2,282 m
Platform 81
39°15'27.01'' N
107°43'45.35'' W
2,324 m
Platform 82
39°15'59.26'' N
107°43'36.00'' W
2,330 m
Platform 83
39°12'35.90'' N
107°46'18.46'' W
2,485 m
Platform 84
39°15'50.17'' N
107°44'40.73'' W
2,285 m
Platform 85
39°15'56.81'' N
107°44'52.31'' W
2,267 m
Platform 86
39°15'54.84'' N
107°45'0.88'' W
2,278 m
Platform 87
39°16'17.72'' N
107°45'14.26'' W
2,251 m
Platform 88
39°16'25.26'' N
107°44'37.08'' W
2,246 m
Platform 89
39°16'30.99'' N
107°44'37.54'' W
2,224 m
Platform 90
39°16'54.83'' N
107°44'2.05'' W
2,264 m
Platform 91
39°16'51.79'' N
107°42'56.06'' W
2,255 m
Platform 92
39°17'9.45'' N
107°42'56.59'' W
2,311 m
Platform 93
39°17'17.16'' N
107°42'36.50'' W
2,333 m
Platform 94
39°17'28.67'' N
107°43'37.87'' W
2,291 m
Platform 95
39°17'26.35'' N
107°43'25.09'' W
2,259 m
Platform 96 - drilling rig
39°17'43.55'' N
107°43'9.27'' W
2,301 m
Platform 97
39°17'46.82'' N
107°43'37.54'' W
2,313 m
Platform 98
39°18'6.21'' N
107°43'19.26'' W
2,348 m
Platform 99
39°17'0.65'' N
107°45'24.67'' W
2,338 m
Platform 100
39°16'47.64'' N
107°46'1.45'' W
2,275 m
Platform 101
39°16'21.26'' N
107°46'0.38'' W
2,239 m
Platform 102
39°16'20.25'' N
107°46'4.85'' W
2,235 m
Platform 103
39°16'52.70'' N
107°46'24.41'' W
2,284 m
Platform 104
39°16'33.55'' N
107°46'55.92'' W
2,218 m
Platform 105
39°17'45.97'' N
107°49'39.43'' W
2,358 m
Platform 106
39°18'13.89'' N
107°50'33.71'' W
2,421 m
Platform 107
39°14'0.20'' N
107°57'14.10'' W
1,858 m
Platform 108 - affected by the landslide
39°12'1.95" N
107°51'28.32" W
2,286 m

Image 13 - The landslide (Google Earth).

Image 14 - The analyzed perimeter (Google Earth).

Image 15 - The drilling platform damaged by the landslide (Google Earth).

Image 16 - The longitudinal profile of the landslide (Google Earth).

            4.a. After consulting several articles [7][8]it emerged that in the Colorado Plateau, which includes the area covered above (Figure 14), the exploration and exploitation of shale gas and hydraulic fracturing operations began from as early as 1974-1979, along with studies on the possibility of CO2 injection into depleted and abandoned wells.

            4.b. By analyzing images taken from a helicopter, we can observe that there is no presence of water across the landslide. This is reinforced by the dust that is seen on vegetation surrounding the affected area. Also, at the top you can see a cluster of trees which are upright, which is impossible in the case of landslides. This leads me to conclude that, at least at the top, there was a collapse of the soil, the ground’s surface, and not a landslide, a phenomenon caused by a possible release of CO2 from underground (possible cracks in geological layers). This assumption can also be explained by the appearance of a funnel present at the top of the affected area (Figure 8, 9 and 17). There is the possibility that the phenomenon of collapse and that sliding to occur simultaneously at the bottom of the valley after the onset of the initial collapse.

Image 17 - an emphasis on the funnel contour.

            4.c. Snow depth does not give indications of high hydrological levels. I do not have data on rainfall and the hydrology of the area.
            4.d. The high density of drilling platforms in the analyzed perimeter gives rise to suspicions regarding the natural character of this phenomenon. It should be noted that the images provided by Google Earth are dated August 9, 2011, with the possibility that by the time of the phenomenon presented in the study, the reality on the ground might have withstood many changes. Also, I do not know the depths of each driling platform, the number of vertical wells, inclined and horizontal drilling made ​​for each platform, the types and number of fractures applied to each drilling, comprehensive data about the geology of this area.
            4.e. Details of topographic features (length and width of the area affected, the slope, the difference in level between extremities, the volume of material dislocated by the collapse and landslide) and geological features will be officially known after the field research and surveys conducted by experts from the American Geological Institute.

            4.f. There is a possibility of evacuating the local population[9] from Collbran because of the danger of a new landslide, which could occur in the context of heavy rainfall.

            4.g. If we move the selected perimeter to the NNE by 20-30 km we can observe that the density of drilling platforms increases at least 5 times.

            4.h. The seismic effects correlated with fracking are known. The earthquake in Oklahoma[10] is the most representative case, giving rise to real concern among the scientific community and the Media[11][12][13][14]. However, this earthquake was only the one with the highest intensity(5.6 on the Richter scale), of a series of hundreds of earthquakes which have been recorded in the last few years. And this flurry of earthquakes is recorded in many parts of the world wherever there is intensive and extensive exploitation of oil and gas. A similar case was recorded in our country in Izvoarele, Galati County, Romania. In Groningen, the Netherlands, where the exploitation operations started is 1959, the contraction effect by about 35 centimeters is associated with the exploitation[15] (sinking or settling could be complementary terms). The same phenomenon occurs in Romania, in Suplacu de Barcau, and the compaction[16] is approximately 24 centimeters.

            4.i.  A lesser known and insufficiently studied and documented aspect is the procedure of boosting depleted oil wells with CO2 storage while its storage in former oil fields. There is research[17which state that caution is required when approaching this technique, as the results in case of accidental release huge amount of CO2 are well known. They are notorious for accidents caused by limnic eruptions[18] in the case of the Monoun lakes[19] August 15, 1984 and Nyos[20] of August 21, 1986 in Cameroon and the possibility of repeating this phenomenon in the case of Lake Kivu[21] located on the border between the Republic People of Congo and Rwanda.
            In Romania the Service for Geological Storage of Carbon Dioxide was founded by GEO. 64/2011, amended by Law 114/2013, which is expected to "lead to the development of technical knowledge on the full range of these technologies (capture, transport and storage of CO2)'' [22] in Demonstration Program - Gettica Project.
            It remains to be seen whether after research and studies conducted by American geologists about this landslide in Colorado the injection of CO2 into the ground will be incriminated along side to hydraulic fracturing and.

            4.j. The news about the landslide in Colorado was reported also by large television channels in the USA, with CNN[23], NBS[24], ABC News[25] and FOX News[26] just as some examples. To these we can add Reuters[27], YAHOO[28], National Geographic[29] and Forbes[30], The New York Times[31],  USA TODAY[32], The Guardian[33] and many others.

            4.k. Though only 3 people were reported missing[34] (Clancy Nichols - 51 years old, his son Danny Nichols 24 years old and Wes Hawkins - 46 years old) due to the landslide, a reocurrence of this phenomenon should worry us greatly, especially due to the imposibility to predict such a phenomenon and given the extended areas where drilling, fracking activities and waste injection in the ground have been done.

            4.l.We most also take into account the occurrence of earthquakes in areas where such phenomenon were not familiar at all for local populations[35] as well as the intensified seismic activity in areas where hydraulic fracturing is being done and where the practice of injecting waste water into abandoned or depleted wells is common, the most powerful being that recorded in Oklahoma[36], on November 6 2011.

          4.m. By using Google Map[37], [38] [one can check each platform in Table 2, as some have a variety of equipments or others are decommissioned, but, most importantly, the on platforms 50, 78 and 96 (Figure 18) are drilling rigs are operational and on platform 57 (Figure 19) we can observe fracturing activitities due to the presence of the fracturing fluid injection pumps.

Image 18 - Drilling rig on platform 96

Image 19 Activities specific to fracking on platform 57

          5. Final Conclusions.
            5.1.Activities associated to fracking and CO2 injections can generate phenomena difficult to foresee on medium and long term.
            5.2.This incident has anthropic causes.

          Bibliography