miercuri, 15 februarie 2017

#REZIST. Altă întrebare?

PSD – un partid care se gândeşte la viitor.

            A fost sesizată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, invocându-se că părinţii nu-şi pot folosi copiii la proteste pentru interesul propriu. Propriu face referire la părinţi sau la copii? Întreb, pentru că OUG 13 nu are în vedere interesul părinţilor sau al copiilor, ci al puşcăriabililor. Plafonul de 200.000 vizează părinţii sau copiii?
            Este legal să mergi cu copiii la protest? Da. Legătura dintre părinţi şi copii este foarte puternică şi se manifestă de-a lungul întregii vieţi. Nu acelaşi lucru pot să-l spun despre festivităţile de început şi de sfârşit de an şcolar la care participă politicienii, care simt nevoia de o baie de mulţime între uniforme scolare. Parcă am avea de-a face cu pedofili …
            Este necesar pentru educaţia copiilor să participe alături de părinţi la proteste? Da, pentru că este parte a educaţiei civice predată în şcoală. Alături de “Stop corupţiei”, “Corupţia ucide”… Cu precizarea că “PSD - Ciuma roşie” trebuie scandat împreună cu “Toate partidele / Aceeaşi mizerie”.



            Este util pentru educaţia sexuală a copiilor să participe alături de părinţi la proteste? Da. Când ăla micu’ îşi întreabă tatăl care îl ţine de mână “Tată, ce e aia m#ie?” ar fi de preferat un altfel de răspuns decât “Întreab-o pe mă-ta.” Puţină decenţă nu strică. Ar fi bine să ştie că nu barza este taxiul care îi livreaza sau vreo altă firma de curierat. Prezenţa copiilor la cursurile de educaţie sexuală ne salvează de ipocrizie şi pudibonderie. Ar ajuta şi CNA-ului care nu depune suficiente eforturi în cenzurarea unor mesaje explicite sau manipulatoare ale multor televiziuni. Aţi fi surprinşi să aflaţi că ăştia micii ştiu că “Fuck you” nu se traduce prin “Du-te dracu’!“
            În 1990, FSN a adunat peste 9 milioane de voturi. În 2016, PSD a mai adunat doar puţin peste 3 milioane de voturi. În 25 de ani s-au erodat mult, cauzele fiind multiple. Ţinând cont că sunt aproximativ 5,5 milioane de pensionari, nu se poate spune că aceştia sunt de vină pentru procentul de doar 45% obţinut de PSD în decembrie 2016. Observăm că abia au trecut două luni de la alegeri şi PSD-ul se confruntă cu o uriaşă criză de imagine la nivel naţional şi internaţional, există riscul ca la următorul ciclu electoral să nu mai conteze nici măcar la stabilirea de alianţe datorită procentului scăzut ce îl vor obţine. Lipsa unui electorat captiv, slab educat, dependent de subvenţii şi de o anumită retorică retrogradă va face ca peste 2 cicluri electorale acest partid (era să spun grup infracţional organizat) să obţină un procentaj format dintr-o singură cifră (restul cifrelor de după virgulă nu contează - sic!). Obligativitatea absolvirii a minim 10 clase pentru carnetul de conducere auto limitează şi mai mult bazinul electoral.
            Astfel de măsuri de cenzurare a accesului direct la pulsul societăţii face ca partidul să încerce să-şi asigure un viitor. Manipularea presei, legăturile transpartinice, nepotismul încearcă să suplinească viziunea, principiile sănătoase, transparenţa decizională, predictibilitatea.
            Pentru moment, Guvernul Dragnea-Grindeanu a preluat deviza străzii: #REZIST. A cerut acordul părinţilor sau copiilor participanţi la proteste?
  


            Dacă n-aş fi ştiut de protestele pentru salvarea Roşiei Montana, aş fi spus “Viitor de aur, ţara noastră are!” Dar nu pot să văd acest partid decât ca pe o plagă, pentru care singurul leac pare a fi sunetul metalic al cătuşelor.         


           “DNA / Să vină să vă ia!”
Doru Apostol