joi, 23 iulie 2015

Violul şi despăgubirile în colonie

            Bine aţi venit în colonia România! Grecia, urmăm noi.
            Bine aţi venit RMGC! Bine aţi venit Chevron! Bine aţi venit Schweighofer! Bine aţi venit FMI! Bine aţi venit UE! Bine aţi venit TTIP şi ISDS! Bine aţi venit TOŢI! (Lista se poate întinde pe multe pagini.)
            Noi v-am întâmpinat cu pâine şi sare. Şi politicienii v-au întâmpinat cu buzunarele goale (care trebuiau umplute cu celeritate), dar cu multe promisiuni (secrete pentru masa de alegători care i-a propulsat la frâiele ţării).
            Trăim vremuri interesante, în care personaje cu care ne-am obişnuit mai mult sau mai puţin ne oferă spectacol. Doar circ, cu pâinea trebuie să venim de-acasă.
            Marţi 21iulie 2015, Gabriel Resources (acţionarul majoritar al RMGC) a depus împotriva României o cerere de arbitraj la Centrul Internaţional al Băncii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investiţii (ICSID), instituţie cu sediul la Washington. Motivul acestei acţiuni este tergiversarea autorizării complete a proiectului de exploatare auro-argentiferă de la Roşia Montană de către autorităţile române.
            Istoria proiectului începe acum aproape 20 de ani, cu foarte multe clauze secrete, cu susţinerea discretă a tuturor guvernelor care s-au perindat la conducerea ţării, dar şi cu susţinerea făţişă a multor politicieni. Compania a pierdut şi a câştigat procese, a beneficiat şi de o abordare într-o comisie special creată în parlament, dar nu a convins. Proiectul are multe lacune pe diverse domenii (geologie, patrimoniu, impact ecologic şi social, rentabilitate pentru statul român etc.), s-au scos cantităţi uriaşe de minereu auro-argentifer din ţară (cu aprobare sau complicitate necunoscută). Proiectul are parte de un lobby la nivel parlamentar şi guvernamental şi de o abordare secretizată în ceea ce privesc clauzele contractuale, lista cu concentraţiile de elemente din minereu, valorificarea minereurilor extrase în decursul anilor. O parte dintre autorităţi au fost părtaşe la acest jaf, în timp ce altele şi-au păstrat verticalitatea. Puţini politicieni locali sau centrali au făcut sau au mimat opoziţia, în timp ce foarte multi s-au îmbogăţit. Dar şi asta e tot treaba autorităţilor. Şi în această secretomanie, nu e normal să plătească cei care au luat şpagă? Cum să plătească? Cu averea, cu ani grei de puşcărie, ei şi toată familia, cu mătuşi şi soacre, pentru grup infracţional organizat. Este lege, trebuie doar aplicată!
            Miercuri 22 iulie a fost ales noul şef la PSD. “PSD şi-a schimbat preşedintele inculpat cu unul condamnat în primă instanţă” titrează site-ul hotnews.ro. Într-o ţară civilizată, oricare politician aflat într-o situaţie similară şi-ar fi dat demisia şi ar fi părăsit scena politică definitiv.
            Într-o ţară civilizată, cei 7 autori ai unui viol în grup şi-ar fi aşteptat sentinţa în arest. Justiţia se face doar în sala de judecată sau şi in şedinţele de guvern? Avem de-a face cu o nouă comunitate sexuală? Propun ca pe lângă membrii LGBT să mai fie recunoscute încă două comunităţi sexuale: violatorii şi pedofilii. Pentru victimele violurilor şi a pedofililor – multă sănătate de la politicieni. De fapt, de mai bine de 25 de ani suntem violaţi zilnic de politicieni. Spiritul civic e o noţiune străină pentru mulţi. Ce mă interesează pe mine cine este violat în judeţul Vaslui? Apropo - Pungeşti este tot în judeţul Vaslui. Şi acolo, o mână de oameni (cu spirit civic – sic!) s-au opus unor abuzuri săvârşite tot cu complicitatea politicienilor.
            Tot de spirit civic ai nevoie ca să te lupţi pentru salvarea pădurilor. Dar politicienii nu ştiu ce înseamnă spirit civic. Ei au dezmembrat economia naţională, au distrus fabricile şi le-au vândut la fier vechi, au vândut flota, au distrus sistemul de sănătate, au provocat exodul câtorva milioane de români peste hotare, au concesionat resursele ţării catre corporaţii străine. Toate acestea la îndrumarea FMI şi UE. Mai au nevoie de TTIP şi de clauza ISDS ca să putem fi transformaţi în sclavi (asta dacă nu vrem să emigrăm şi noi). Ce înseamna aceste acronime? Să vă dau un exemplu. O firmă de pescuit oceanic va dori să-şi desfăşoare activitatea pe Lacul Vidraru, dorind să pescuiască rechini şi ton. Nu contează ca aceştia sunt peşti care trăiesc în apă sărată, vinovaţi vom fi noi că nu le-am creat condiţii în care să-şi desfăşoare activitatea economică, din care ar fi făcut vreo 2 miliarde profit anual. Aşa că vom fi daţi în judecată la nişte tribunale de apartament şi vom fi obligaţi să-i despăgubim pentru presupusele câştiguri pentru următorii 50 de ani. Chestia asta s-a întâmplat deja pentru că nu au băut destule sucuri răcoritoare, iar statul român trebuie să-i despăgubească pe nişte investitori. Procesul s-a derulat la aceeaşi ICSID unde am fost daţi în judecată de către Gabriel Resources. E prematur să ştim dacă vom fi apăraţi de un deputat sau premier. Dar se va mai întâmpla pentru păduri, pentru gaze de şist, pentru aer curat, pentru hrană, pentru lăcaşe de cult şi temple, pentru orice merită jefuit din ţară. Trebuie doar ca cineva sa folosească funcţia Copy-Paste. GHINION.
            Urmează regionalizarea, prin care câteva judeţe vor vorbi o altă limbă, alte judeţe vor rămâne fără păduri, alte judeţe se vor transforma în câmpuri de sonde, alte judeţe se vor transforma în lacuri de decantare pentru minerit. Noi nu suntem un stat insular ca Grecia ca să putem vinde insule în contul datoriilor făcute de politicieni, aşa că vom face cunoştinţă cu responsabilitatea socială corporatistă.
            Adolescenta a fost singură în faţa celor 7 violatori. Hans e singur în faţa mafiei pădurilor. Pungeşti a fost aproape singur în faţa unei corporaţii. În jurul Roşiei Montana a început să se mobilizeze lumea. Noi ce facem? Ne mobilizăm sau ne lamentăm? S-a trezit conştiinţa în vreun “bărbat adevărat”?
            Sau data viitoare nu vă vom mai întâmpina dansând Căluşarul, ci sirtaki ca Anthony Quinn? De foame.
            PAS CU PAS.


Doru Apostol